Cum izolez fonic?

GENERALITATI

Izolarea fonica are ca scop eliminarea sau atenuarea zgomotelor transmise dintr-un spatiu in altul, prin montarea de materiale cu masa si densitati diferite. Zgomotul este o percepţie auditivă generată de vibraţiile sau de undele care se propagă în aer, apa sau materie solida. Zgomotul se compune din diverse tonalităţi (frecvenţe), urechea umană fiind sensibilă la sunetele a căror frecvenţă sunt cuprinse între 16 Hz şi 20.000 Hz.

Nivelul sonor se exprima in dB (decibeli) acesta fiind o unitate de masura logaritmica a intensitatii sonore. Urechea umana poate percepe zgomote aflate in intervalul 0 si 130 dB, 0 dB fiind pragul de audibilitate iar 130 dB pragul durerii. Exemple de niveluri de zgomot.

0 -10 db – începutului intervalului de auz

10 dB – respiratia umana

20 db – zgomot silenţios de pagini

30 dB – soapte

40 dB – ambiental biblioteca

50 dB – ploaie moderata

60 dB – discutii persoane

70 dB – trafic urban

80 – 90 db – stradă circulată intens, hală de producţie

110 dB – concerte in spatiu inchis

120 dB – avioane la decolare

130 dB – ciocane industriale pneumatice

Urechea umană nu reacţionează linear la nivelul sonor.O creştere cu 10 dB a nivelului sonor (adică înmultirea zgomotului cu zece) nu este percepută de urechea noastră decât ca o dublare a zgomotului.

Izolaţia fonică obţinută graţie unei construcţii este definită printr-un indice reprezentând diferenţa dintre zgomotul interior şi cel exterior.

Indicele de atenuare ponderată Rw. Indicele de atenuare ponderată Rw este calculat pe baza unei comparaţii între valorile R măsurate (16 valori pentru 16 bande de 1/3 de octavă, între 100 Hz şi 3.150 Hz) şi o curbă de referinţă. Aceasta este poziţionată astfel încât media depăşirii curbei măsurate către partea de jos să fie mai mică de 2 dB. Valoarea pe care o indică curba astfel poziţionată pentru o frecvenţă de 500 Hz se numeşte Rw (dB).

Condiţii de adaptare la un spectru C şi Ctr. Cel mai bun rezultat pentru o construcţie se obţine atunci când aceasta oferă o bună izolaţie fonică la nivelul frecvenţelor unde sursa de zgomot este mai puternică.

Până acum, o construcţie era evaluata pe baza unui singur indice, fără a ţine cont de caracteristicile sursei de zgomot, ceea ce poate conduce la erori de investiţie şi la neconformităţi.

Pentru a evita această situaţie, a fost creat un indice comun tuturor, Rw (C; Ctr). Indicele „tr” vine de la „trafic”.

C (dB) este corecţia pentru sursele de zgomot conţinând puţine frecvenţe joase, de ex.: traficul rutier rapid, traficul feroviar rapid, proximitatea unui avion, activităţi cotidiene, cuvinte, copii care se joacă.

Ctr (dB) este corecţia pentru sursele de zgomot care conţin multe frecvenţe joase, de ex.: traficul urban, muzica de discotecă, traficul feroviar lent, avion la mare distanţă.

Condiţiile de corecţie sunt calculate pe baza spectrelor sonore ponderate A:

  • C: zgomot roz;
  • Ctr: zgomot de trafic rutier urban.

Aceste două corecţii sunt, în general, cifre negative; utilizarea lor înseamnă că o valoare a izolaţiei fonice prea avantajoasă va fi corectată prin scădere.

Cele două corecţii sunt indicate de laboratoarele de măsurare şi apar alături de valoarea Rw.

Principii de izolare fonica

  1. Legea masei (nerecomandat)

Legea masei spune ca la dublarea masei (greutatii) peretelui se obtine un castig in izolatie fonica de 6 dB. Avand in vedere ca greutatea unui perete masiv de beton este de peste 300 kg/m2, este practic imposil sa dublezi greutatea peretilor.

2. Sistemul masa-resort-masa (recomandat)

Una dintre cele mai eficiente metode de a bloca propagarea nedorită a zgomotelor dintr-o încăpere în alta este de a utiliza pereți despărțitori.
Un astfel de tip de perete este format din două plăci din gips-carton despărțite de o cavitate ce va fi umplută în întregime cu material fonoabsorbant. Acest tip de pereți poarta numele de sistem “masă-resort-masă ” deoarece are ca extremități două suprafețe solide (mase), iar în interior un spațiu ce va fi umplut în întregime cu material fonoabsorbant. Acest tip de pereți sunt mai ușori ca cei din beton, dar prezintă o izolare fonică superioară, oferind un confort superior.

Structuri de izolare fonica

Va prezentam in continuare o structura de izolare fonica pentru perete cu un indice de atenuare Rw de pana la 75 Db, cu grosime a structurii de 7 cm, realizata cu profile metalice CD60.

Structura este realizata din urmatoarele elemente.

  • Placi gips carton fonic (2 buc)

Etape de montaj